İrem Uğural

Bugün Dünya Sanat Günü
 
"Sanatın bana hissettirdiklerini ya da ne verdiğini neresinden anlatmayı düşünsem kelimeler bitiyordu. Çünkü sanat anlatmaktan çok yaşanan bir şeydi. 
İnsanın incelikle, sevgiyle, üretme sevinciyle, gözbebeğinin içine baka baka sakındığı, dokunduğu her yer güzel ve insanın güzelleştirdiği her şey sanattı...
Gözümün sanat eserlerine değmesiyle o, ruhuma masal anlatmaya başladığında anlıyordum; iyi ki sanatı sevebilecek bir hissedişteyim. O masalla içimde uyuttuğum bir sürü çocuğum var çünkü. Bu dünyadan korumaya çalıştığım... Kendini bulması için gökyüzüne bıraktığım bir balon demeti gibi. 
Sanat yere, göğe hiçbir yere sığmazdı. O; güzel gören gözde, anlayan bir idrakte, anlatan bir ruh iplikçiğinde, taa içerideki insan olan tarafta, kendimizi var ettiğimiz tüm duygularda yaşayabilirdi.
 
Bir temsili nefes almadan seyretmek; bir tiyatro oyununda oyuncunun, oyunun ya da fikrin muhteşemliğine tutulmak; heykeldeki minicik bir detaya bile bakınca heykeltraşın onu milim milim işleyişini hayal etmek; bir resimdeki hatta eskizdeki derinliğin seni çekişine maruz kalmak; bir şiirin dizesindeki varlığını fark etmek; bir denemede, hikâyede, romanda, düz yazıda, edebiyatın her zerreciginde kaybolmak; bir bakırcının çarşıda yankılanan çekiç sesini dinlemek; bir mozağin tonlamayla nasıl bir resme dönüştüğüne hayret etmek; vitrayda ışığın vuruşuyla bambaşka bir dünyanın yansıması içinde kalmak; bir kütukten nasıl güzel kıvrımların çıktığına şahit olmak; detaylı minicik fırça dokunuşlarıyla oluşan çiniye bakınca iç içe bir sürü desenin birbiriyle dansını izlemek; halı dokunurken iplikçiklerin birleşmesiyle çıkan bütünlüğün güzelliğine dalmak; birçok müzik aletinin çaldığı melodiyle kendini kaybetmek; bedenle bize hikaye anlatan dansın her çeşidini izlerken hayran olmak ve daha bir sürü harika dal. 
Ne kadar büyük bir çınarsın sen sanat... Senden her an neler doğuyor. Ruh binamızı ayakta tutmak için ezel ebed varlığına sahip çıkan bir annesin. Mevsimler değişirken bile dirisin hatta ölümsüzsün. Her an kendini var ediyorsun ve kusurların içinde bile kusursuzsun. Çünkü senin özün yuvadandı, asla eskimeyenden..." 
 
İrem Uğural
15.04.2020-Çrş. 14.30